De overdrachtsbelasting op woningen stijgt in 2021 van 2% naar 8%

Beleggers opgelet!

Bent u van plan om als belegger te investeren in een woning? Dan gaat u meer overdrachtsbelasting betalen in 2021. De overdrachtsbelasting op woningen stijgt in 2021 van 2 naar 8 procent.

Een belegger is iemand die een woning koopt als beleggingspand. In dit pand worden vaar huurders geplaatst, bijvoorbeeld studenten of gezinnen. Een belegger investeert zijn geld in onroerend goed, zoals een woning, met het doel om rendement op zijn investering te behalen.

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is een begrip die te pas komt bij het kopen van een woning. In Nederland betaalt u overdrachtsbelasting wanneer u een woning, pand of een stuk grond koopt. Wilt u als belegger investeren in een woning, dan betaald u ook overdrachtsbelasting, deze kosten worden kosten koper genoemd. Als u als belegger wilt investeren in een woning dan betaald u dit ook, deze kosten worden kosten koper genoemd. De overdrachtsbelasting moet betaald worden wanneer u zelf niet in de woning gaat wonen, maar wanneer u deze bijvoorbeeld gaat verhuren. In sommige gevallen neemt de verkopende partij deze kosten voor rekening

Waarom stijgt de overdrachtsbelasting in 2021?

Met de tariefsverhoging biedt de regering financiële ruimte om starters tussen de 18 tot 35 tegemoet te komen. De huidige woningmarkt is vanwege de hoge huizenprijzen voor een starter erg krap. Voor de starters zullen de kosten worden afgeschaft omtrent overdrachtsbelasting, terwijl dit voor beleggers stijgt van twee naar acht procent.

De verhoging heeft ook te maken met dat (particuliere) beleggers starters vaak te vlug af zijn op de woningmarkt waardoor het voor starters steeds lastiger wordt om een huis te kopen. Door de verhoging van de overdrachtsbelasting valt er voor beleggers minder voordeel te behalen bij een snelle verkoop.

Hoe betaalt u overdrachtsbelasting?

Als belegger moet u de overdrachtsbelasting betalen aangezien het pand op uw naam komt te staan. Hoe u betaald is afhankelijk van de manier waarop u eigenaar bent geworden. Is de notariële akte opgemaakt door de notaris, dan hoeft u niks te doen. De notaris zal dan voor u digitaal aangifte doen en betaalt ook namens u de overdrachtsbelasting. Wanneer u geen notariële acte heeft opgemaakt bij de notaris, dan moet u zelf aangifte doen en de overdrachtsbelasting betalen.

Toekomst

Wilt u beleggen in vastgoed? Dan is het verstandig om dit jaar (2020) te investeren en de notariële overdracht te laten plaatsvinden. Mocht u hier geen mogelijkheid in zien dan gaat u in 2021 8% overdrachtsbelasting betalen.

Bij RD Vastgoed kunt u geheel kosteloos uw woning of bedrijfspand verkopen. Meld uw woning of bedrijfspand geheel vrijblijvend aan!

Gerelateerde artikelen

Translate »